2023 var året da Ringnes nådde målet om at alle plastflaskene skulle bestå av 80 prosent resirkulert plast (rPET). – Dette tiltaket gjør at vi reduserer bruken av ny plast med mer enn 5500 tonn årlig, sier Ringnes’ emballasjeekspert, Sølvy Aslaksen.
Allerede fra januar 2023 inneholdt alle Ringnes’ halvlitersflasker 80 prosent rPET, og i desember fulgte de øvrige flaskestørrelsene etter. – Flaskene med 80 prosent resirkulert plast har også omtrent 20 prosent lavere klimaavtrykk enn en tilsvarende flaske laget av ny plast, opplyser Sølvy.
80 bedre enn 100
Men hvorfor benyttes ikke bare resirkulert plast?
– Vi var først ut i Norge da vi i 2019 lanserte Imsdal-flasker lagd på 100 prosent resirkulert materiale, men endret kurs i 2021 etter råd fra Infinitum, sier hun. Panteselskapets faglige utredninger viste at dersom andelen resirkulert plast blir for høy, så tåler ikke flasken like mange gjenvinningsrunder og må derfor fortere destrueres.
– Med dagens teknologi er derfor den optimale og mest bærekraftige sammensetningen 80 prosent resirkulert plast og 20 prosent ny, sier Sølvy. Hun presiserer at det har ikke vært noen kvalitetsutfordringer med flaskene etter overgangen.
Over halvveis
I tillegg til å få alle plastflasker over på optimal miks, har Ringnes i sitt plastløfte et mål om å redusere bruken av ny engangsplast som ikke er erstattet av annet materiale med 1000 tonn. Status ved utgangen av 2023 er at 580 tonn er fjernet siden 2019.
– I 2023 gikk vi, som følge av nye EU-krav, over til korker som er festet til flasken. Dette grepet gjorde at vi sparte 14.5 tonn plast, opplyser Sølvy.
Er vi i rute til 1000 tonn-reduksjonen?
– Det er nå den krevende jobben starter. Vi jobber med en rekke ulike tiltak og har planene klare. Så jeg håper og tror vi skal komme i mål.
Plast rundt multipacks
Hun forteller at Ringnes følger nøye med på den regulatoriske utviklingen på emballasje som drives fram i EU. Med revideringen av EUs emballasjeforordning kommer blant annet et forbud mot plastfilmen som holder bokser og flasker sammen til multipacks. Forbudet gjøres gjeldende fra 2030.
– Vi vurderer derfor flere løsninger for å sikre at vi kan levere et godt alternativ når vi må fase ut plasten rundt våre multipacks. Dette må både møte de regulatoriske kravene og redusere miljø- og klimabelastningen, samtidig som det må fungere godt for forbrukerne, avslutter Sølvy.