Meny

Øltyper

Her er en oversikt over noen av de vanligste øltypene i dag:

Bayer

Helt til 1950-tallet var bayer Norges mest populære øltype. Bayer er et undergjæret øl med gyllenrød farge. Sødmen er rund med preg av karamell. Bayer har moderat fruktighet og lite bitterhet.

Serveringstemperatur
6-8°C

Bokk

Bokkøl er et mørkt undergjæret øl med mye restsødme og varme. Bokkøl er et mørkt, sterkt og maltrikt, undergjæret øl.

Serveringstemperatur
8 - 12°C

Brown Ale

Brown ale er en brunt, overgjæret øl med tydelig maltsødme, middels fruktighet og lav til moderat bitterhet.

Serveringstemperatur
4-8°C

Dark Lager

Dark lager er et mørkt undergjæret øl. Ølet har kraftig karamellsødme med lav til moderat fruktighet og innslag av ristet brød og honning.

Serveringstemperatur
8 - 12°C

India Pale Ale (IPA)

India Pale Ale, også kjent som IPA, er et gyllent, overgjæret øl. Øltypen kjennetegnes ved middels til høyt alkoholinnhold, svært tydelig bitterhet, en god maltsødme og middels til rik fruktighet.

Serveringstemperatur
6-10°C

Juleøl

Juleølet er undergjæret med mye sødme. Ølet skulle være sterkt og godt. I Norge er det lange tradisjoner for å brygge juleøl.

Serveringstemperatur
6 - 8°C

Lettøl

Et øl med brygget med lavere alkoholinnhold enn normalt kalles en lettøl. Lettøl er brygget på samme måte som pils, men har gjæret over kortere tid.

 

Serveringstemperatur
4°C

Pils

Pils er den vanligste øltypen i Norge. Pilsner er en ølbetegnelse som kommer fra byen Plzeň, Tsjekkia. Ølet er undergjæret, lyst og gyllent i farge. Smaken varierer fra produsent til produsent, avhengig av oppskrift og gjærtype.

Serveringstemperatur
4-6°C

Porter

Et dessertøl for de store anledninger. Porter er en overgjæret mørk og kraftig øl med svært rik maltsødme og mye restsødme. Smaken går mot det vinøse, bitterheten er moderat og ølet kan ha rik fruktighet med innslag av dadler, tjære, og kaffe. 

Serveringstemperatur
8 - 12°C

Hveteøl

Ølet skal skjenkes i høye glass og flasken roteres når den er halvfull. Dette ølet, er som navnet tilsier i stor grad brygget på malt fra hvete. De fleste hveteøl er også ufiltrerte, noe som gir rester fra gjæren i det ferdige ølet.

Serveringstemperatur
4 -6°C

Vørterøl

Vørterøl er kjent som verdens første sports- og energidrikk. Vørterøl er en alkoholfri drikk laget av vann, malt, og humle. Ølet er mørkt, sødmefylt og med litt smak av humle.

Serveringstemperatur
4 -6°C

Stout

Stikkord: Mokka, kaffe og toffé. Stout er et mørkt, overgjæret øl med røtter i Irland/England. Ølet er brygget på pilsnermalt med innslag av fargemalt som gir en moderat til middels sødme og en noe tørr, brent karakter.

Serveringstemperatur
4 -8°C

Lite

Lite har færre kalorier og karbohydrater enn vanlig pils.

Lite er betegnelsen på en ung ølkategori av lavkalori øl.

Ølet har færre kalorier og karbohydrater enn vanlig pils, men samme alkoholstyrke.

Gjæring
Undergjæret

Serveringstemperatur
4°C

Smakskarakter
Lav bitterhet og lett sødme

Pale Ale

I Belgia kalles dette ølet Pale Ale "blonde".

Pale Ale er et overgjæret, gyllent øl med middels maltsødme, lav til middels fruktighet og middels bitterhet.

I Belgia kalles dette ølet "blonde" og har som regel enda mer fruktig karakter enn en britisk pale ale.

Serveringstemperatur
4-8°C

Smakskarakter
Middels maltsødme, lav til middels fruktighet og middels bitterhet.

Lambic

Lambic er et belgisk spontangjæret øl.

Ølet gjærer på trefat og lagres ofte i 2 år før det er ferdig.

Serveringstemperatur
6 - 10°C

Smakskarakter
Mye kullsyre, frisk og syrlig smak.

Alkoholfritt øl

De siste tre årene har salget av alkoholfritt øl økt med 30%.

Alkoholfritt øl kan variere i farge fra lyst til mørkt og passer til så vel norsk hverdagsmat som til godt krydrede retter – eller som ren tørstedrikk.

Gjæring
Ugjæret

Serveringstemperatur
4°C

Smakskarakter
Tydelig sødme, lite bitterhet og lite fruktighet.

Red Ale

Red ale er et rødlig overgjæret øl. Ølet har en rund karamellsødme og moderat bitterhet.

Serveringstemperatur
4-8°C